Resturi de drone în România. De ce nu reacționează NATO?

Alianța continuă să pretindă că nu este în conflict formal cu Federația Rusă

Dronele din Rusia lovesc teritoriul României. NATO tace. Își va proteja alianța pe aliații europeni în cazul unui atac la scară largă asupra țărilor din Europa de Est?

Povestea căderii resturilor de drone în România s-a terminat prost. Adică nimic — doar declarații politice. Lipsa de reacție îi determină pe mulți oameni să parcurgă gama de sentimente – de la neînțelegere la indignare. Alianța continuă să pretindă că formal nu are niciun conflict cu Federația Rusă, deși toți membrii săi ne ajută. În timpul războiului, multe „linii roșii” au fost mutate, iar acest proces continuă. Dar linia roșie principală rămâne nemișcată, „sacră” și există un consens în jurul ei. Pentru acum.

Alianța va invoca articolul 5 al apărării reciproce doar în cazul unui atac țintit asupra teritoriului său. Aceasta are propria sa logica

Alianța va invoca articolul 5 al apărării reciproce doar în cazul unui atac țintit asupra teritoriului său. Aceasta are propria logică: imaginați-vă că am lovit o țintă rusească în Siberia și un fragment din dronă a căzut pe teritoriul chinez.

Este evident că China nu ne va declara război din cauza asta, deși conversația nu va fi ușoară. Dar în cazul NATO, căderea resturilor de drone este rezultatul agresiunii sistemice a Rusiei.

Nu suntem naivi și nu ne așteptăm ca Alianța să invoce clauza de răspuns militar colectiv. Dar lipsa unui răspuns (și declarațiile și declarațiile, desigur, nu contează) face Alianța mai slabă.

Mai mult, apare un vid de responsabilitate, altfel unde este limita când, de fapt, NATO ar trebui să reacționeze?

Aceasta este o continuare, deși complet diferită, a discuției despre zonele gri de securitate — tocmai de aici apare o astfel de zonă.

În Federația Rusă ei înțeleg și respectă doar puterea, iar NATO trebuie să dea dovadă de o asemenea forță

Ar putea Alianța să răspundă în mod adecvat? Cu siguranță. De exemplu, românii ar putea solicita consultări în temeiul articolului 4 din Tratatul NATO. Ea spune că fiecare membru al Alianței poate face asta dacă simt că securitatea lor este amenințată. Și am putea fi invitați la ele — sub forma unei ședințe a consiliului nou creat Ucraina-NATO.

Există multe alte opțiuni de răspuns, dar Alianța este îngreunată de lipsa de înțelegere a ceea ce înseamnă de fapt a nu avea nici măcar un conflict indirect cu Federația Rusă ca stat nuclear.

Acest lucru împiedică NATO să ne ofere garanții de securitate în timpul războiului, iar faptul de a fi invitat în NATO este interpretat exact în acest fel.

Dar acest lucru împiedică Alianța să ofere un răspuns adecvat, darămite un răspuns puternic la o încălcare a spațiului aerian NATO, pentru că aceasta este tocmai o încălcare — nu contează dacă este un produs secundar al unui atac asupra noastră sau nu.

În Federația Rusă, doar puterea este înțeleasă și respectată, iar NATO trebuie să dea dovadă de o asemenea forță — desigur, în mod responsabil, altfel Putin, care disprețuiește Occidentul, va începe din nou să ridice miza.

Articol despre căderea dronelor rusești în germană

Artikel über den Absturz russischer Drohnen auf dem Territorium eines NATO-Landes – Rumänien in rumänischer Sprache

Article about the fall of Russian drones on the territory of a NATO country — Romania in English

От admin