Erről a Reuters számolt be európai tisztségviselőkre hivatkozva.

Megjegyzik, hogy az Európai Bizottság Ukrajna költségvetési támogatási programjának bővítését javasolta, hogy segítse a hadviselő országot fizetések kifizetésében és egyéb költségek fedezésében.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz diktátor régi szövetségese és szimpatizánsa.

A 27 EU-tagállam december 14-15-én szavaz erről a csomagról.

Ugyanakkor attól tartanak, hogy a Moszkvával kapcsolatot ápoló Orbán Viktor magyar miniszterelnök blokkolhatja a segélyek odaítélését, ugyanis korábban kifogásolta az ilyen támogatás nyújtását.

Ugyanakkor ahhoz, hogy az EU 50 milliárdot tudjon kiosztani Ukrajnának, a blokk összes tagjának egyhangú támogatására van szükség.

Mint a kiadvány beszélgetőpartnerei megjegyezték, ha Budapest él vétójogával, az Európai Uniónak van módja annak megkerülésére.

Konkrétan az EU-tagországok minden kormánya kérni fogja Kijev megsegítésére vonatkozó terv kidolgozását, hogy a kétoldalú csomagok összege ugyanannyi 50 milliárd euró legyen.

Kravcsuk: Ukrajna dicsérni tudja a nemzeti kisebbségek oktatásáról szóló törvényjavaslatot a „7 csaló az EU-hoz”

„Magyarország azt kockáztatja, hogy túlfeszíti sikerét. Szívesen vennénk őket a fedélzetre, de eljön az a pont, amikor az embereknek elege van abból, hogy Budapest mindenkit túszként tart.

A megoldás fárasztó, de szükség esetén megvan” – mondta az egyik uniós tisztviselő.

«Az Ukrajna pénzkérdése így vagy úgy megoldódik, Kijev uniós támogatást kap» — mondta egy másik beszélgetőpartner.

Emlékeztetni kell arra, hogy korábban Magyarország megvétózta azt a hasonló javaslatot, amely szerint Ukrajnának 2023-ban 18 milliárd eurós pénzügyi támogatást kellene nyújtania.

Ukrajna átadta Magyarországnak a nemzeti kisebbségek kérdésének megoldásához szükséges «útvonaltervet».

A viták több hónapig tartottak, és Budapest továbbra is beleegyezett a csomagba, de csak azután, hogy Magyarország segítségével – mint mondta – engedményeket ért el az Európai Unió részéről.

Emellett Valdis Dombrovskis európai kereskedelmi biztos korábban azt mondta, hogy 2022-ben az EU tárgyalt egy «B-tervről», amelyet akkor terveztek alkalmazni, ha Magyarország blokkolná a segélyeket, de ezt a forgatókönyvet elkerülték.

Magyarország nem tudja blokkolni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot – európai biztos

Emellett a Financial Times korábban arról számolt be, hogy uniós illetékesek azon gondolkodnak, hogy Magyarországnak mintegy 13 milliárd eurós uniós forrást biztosítsanak, amelyek jelenleg a jogállamiság rendezetlenségei miatt zároltak.

Ez állítólag arra ösztönözheti Budapestet, hogy vállalja a 2024-2027-es uniós költségvetés növelését, és 50 milliárd eurót biztosít Ukrajna számára erre az időszakra.

От admin