Magyarország nem hajlandó beleegyezni az Orosz Föderáció elleni 12. szankciócsomagba, ha a terrorország gáz-, olaj- és nukleáris iparága a korlátozások alá kerül.

Fotó: Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere (Getty Images)

Erről Szijártó Péter, a magyar külügyminisztérium vezetőjének a RIA Novosztyi című orosz lapnak adott interjújára hivatkozva számolt be az RBC-Ukraine.

Szijjártó szerint Magyarország nem hajlandó elfogadni azt, ami országa «nemzeti érdekeinek ellentmond».

«Biztosan állíthatom: ha a következő csomagban lesz valami, ami ellentétes nemzeti érdekeinkkel, akkor biztosan nem fogunk beleegyezni az elfogadásába.

A vörös vonal számunkra nyilvánvalóan az energia, a gáz, az olaj, az atomenergia és minden más. olyan szempontokat, amelyek árthatnak államgazdaságunknak” – mondta a külügyminiszter.

Orbán Viktor politikája az EU kettészakadását és Magyarországnak az Orosz Föderációhoz való közelítését célozza

A miniszter kiemelte, hogy Budapest nem tartja szükségesnek az Oroszországgal szembeni szankciós politika folytatását. Sőt, szerinte Magyarország nem akarja a korlátozások listájára felvenni azokat az embereket, akik «jót tettek» hazájáért.

A terrorista ország Ukrajna területére irányuló teljes körű inváziójának kezdete óta az Európai Unió 11 szankciócsomagot vezetett be.

Orbán Viktor – Vlagyimir Putyin orosz diktátor irányítása alatt áll a magyar miniszterelnök

A korlátozások listáján szerepelt például az orosz olaj importjának tilalma, valamint számos orosz bank leválasztása a SWIFT-rendszerről. Nagyszámú exportkorlátozásról is beszélünk.

Volodimir Zelenszkij ukrán vezető még ez év nyarán felszólította az EU-t, hogy kezdje meg a 12. szankciócsomag kidolgozását. Különösen Kijev ragaszkodik a Roszatommal szembeni korlátozásokhoz.

Nemrég arról számoltak be, hogy a «Hét nagy» ország október végéig tervezi bejelenteni az orosz gyémántok behozatalának tilalmát.

Orban’s Dance with Putin: A New Twist in Global Geopolitics

От admin