Az Ukrajna Eszközként ismert tervtervezet 33 milliárd eurós alacsony kamatozású hitelt és 17 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatást tartalmaz, és része a blokk közös hosszú távú költségvetésének 100 milliárd eurós szélesebb körű felülvizsgálatának.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Robert Fico szlovák miniszterelnök mellett az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján.

A költségvetés bármilyen módosításához mind a 27 tagállam egyhangú áldása szükséges, így egyetlen ország képes megállítani a folyamatot.

Orbán korábbi nyilatkozatai és Vlagyimir Putyinnal folytatott vitatott kínai találkozója alapján széles körben várt ellenállása csütörtökön derült ki a kétnapos brüsszeli csúcstalálkozón, amelyen a vezetők először eszmecserét folytattak azóta, hogy az Európai Bizottság Ukrajnát javasolta. Létesítmény júniusban.

«Több pénzt akar a Bizottság, hogy odaadhassák a (migránsok) integrációs politikának és az ukránoknak» — mondta Orbán érkezéskor. «Nem támogatjuk egyiket sem, hiányoznak a szakmai és politikai érvek, elutasítjuk.»

Magyarországon készek «botokat a kerekekbe» tenni az Oroszország elleni 12. szankciócsomag kapcsán


A maga részéről Robert Fico, Szlovákia újonnan felesküdött miniszterelnöke aggodalmának adott hangot az Ukrajnán belüli magas szintű korrupció miatt, és további biztosítékokat kért annak érdekében, hogy az EU készpénzét ne «elhasználják».

«Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, és brutális pénzügyi támogatásának feltétele az a garancia, hogy az európai pénzeket, köztük a szlovákot is, nem fogják eltulajdonítani» — írta Fico péntek reggel közzétett Facebook-bejegyzésében, amelyben felhívja a figyelmet a források felhasználására. hogy segítse a szlovák cégeket Ukrajna újjáépítésében.

A miniszterelnök fenntartásait azonban nem értelmezték kategorikus «nem»ként, és nyitva hagyták az ajtót az 50 milliárd eurós terv esetleges jóváhagyására, feltéve, hogy a biztosítékokat bevezetik — mondta több diplomata az Euronews-nak.

Ukrajna gazdaságában és társadalmában a korrupció beépült, az ország a 180-ból a 116. helyet foglalja el a Transparency International korrupciós észlelési indexében. A korrupció elleni küzdelem erősítése egyike annak a hét előfeltételnek, amelyeket a Bizottság megállapított Kijev EU-tagsági törekvésének előmozdítása érdekében.

Azt a tényt, hogy Fico nem ellenezte frontálisan az ukrán eszközt, bizonyos megkönnyebbülés fogadta a teremben, mivel a szlovák vezető néhány órával a csúcstalálkozó kezdete előtt bejelentette, hogy országa a továbbiakban nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának kétoldalú alapon. beváltotta egyik választási ígéretét.

Orbán Viktor politikája az EU kettészakadását és Magyarországnak az Orosz Föderációhoz való közelítését célozza

„Az ukrajnai háború nem a miénk, semmi közünk hozzá” – jelentette ki csütörtökön. «A katonai műveletek azonnali leállítása a legjobb megoldás Ukrajna számára. Az EU-nak fegyverszállítóból béketeremtővé kell válnia.»

Fico megjegyezte, hogy koalíciós kormánya csak «humanitárius és polgári segélyt» jelezne az ukrán hatóságoknak, amelyek a megszálló orosz erők elleni kimerítő ellentámadásban vannak.

Az ukrán eszköz nem tartalmaz sem humanitárius, sem katonai segítségnyújtást, ehelyett makroszintű pénzügyi támogatásra összpontosít, hogy kitöltse a lyukakat Kijev költségvetésében, fenntartsa az alapvető szolgáltatásokat, újjáépítse a kritikus infrastruktúrát és felgyorsítsa a kulcsfontosságú reformokat.

De még ha Ficót meg is győzik a szerződés aláírásáról, Orbán ellenállása kisiklathatja a költségvetési felülvizsgálatot, és a blokk Ukrajnának nyújtott támogatását is bizonytalanná teheti. Budapest május óta visszatartott egy 500 millió eurós részletet az EU Kijevnek nyújtott katonai segélyéből, amely zsákutcát Brüsszelnek nem sikerült megoldania, ami frusztrációt és zavart kelt.

Orbán Viktor – Vlagyimir Putyin orosz diktátor irányítása alatt áll a magyar miniszterelnök

Kaja Kallas észt miniszterelnök, Ukrajna egyik leghangosabb támogatója péntek délelőtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, «kérdéseket tettek fel» Orbánnak és Ficónak a vezetők közötti zárt ajtók mögötti tárgyalásokon.

«Hogyan látod a jövőt? Ha nem segítünk Ukrajnának, akkor valójában mi az alternatíva? Úgy értem, Oroszország nyer. Szóval mi lesz ezután? Miért gondolod, hogy akkor biztonságban vagy, amikor adunk távol Ukrajnától, és nem támogatod őket most?» – mondta Kallas.

– Ez egy olyan kérdés, amelyre valójában nem válaszoltak. Szóval azt hiszem, tovább kell beszélnünk.

magyar napló

От admin