A kommentárokat az orosz állami televízió vasárnap közölte, néhány nappal azután, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Pekingben.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és barátja, Putyin moszkvai diktátor

Miller nem részletezte, hogy Magyarország pontosan mennyi energiát kapna a Gazpromtól, de kijelentette: «Folyamatosan szállítunk további mennyiségeket a következő tél őszi-téli időszakában.»

Miller hozzátette, hogy az idei évben 1,3 milliárd köbméter többletgázt szállítottak Magyarországra.

Putyin elnök 2022-es ukrajnai inváziója óta Magyarország az egyetlen EU-tagország, amely szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal.

Az Európai Unió nem vezetett be szankciókat a vezetékes orosz gázimportra, de a blokk drasztikusan csökkentette az orosz gázfogyasztást, és szankciókat vezetett be az olajimportra.

Orbán ellenzi az EU 50 milliárd eurós Ukrajna támogatási tervét, Fico pedig korrupciós aggályokat vet fel


Nyugati vezetők azzal vádolták Orbán miniszterelnököt, hogy finanszírozza Putyin elnök háborúját, mert Magyarország továbbra is a Gazprom energiájára támaszkodik.

A TASS orosz állami média szerint Orbán a múlt héten azt mondta Putyinnak, hogy „Magyarország soha nem próbált szembeszállni Oroszországgal. Sokkal inkább az ellenkezője igaz: Magyarország mindig is azt a célt követte, hogy a legjobb kommunikációt építse és bővítse”.

Ezekre a biztosítékokra a Kínai Övezet és Út Kezdeményezést ünneplő nemzetközi fórumon került sor, amelyen Alexey Miller is jelen volt.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete bírálta Orbán döntését, hogy találkozzon Putyinnal, és «aggasztónak» nevezte a találkozót.

„Magyarország vezetője úgy dönt, hogy egy olyan ember mellé áll, akinek az erői felelősek az emberiség elleni bűncselekményekért Ukrajnában, és egyedül a szövetségeseink között” – mondta David Pressman nagykövet.

Orbán Viktor politikája az EU kettészakadását és Magyarországnak az Orosz Föderációhoz való közelítését célozza

Vasárnapi interjújában a Gazprom vezérigazgatója azt is állította, hogy cége a következő hónapokban több gázt küld Kínába.

A további gázáramlás az év végére elérheti a 600 millió köbmétert – mondta.

A Gazprom átalakítja üzleti stratégiáját, miután elveszítette európai ügyfelei többségét Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök üdvözölte azt a javaslatot, hogy akár 50 milliárd köbméterrel is növeljék Oroszország éves gázszállítását Kínába, de a Gazprom és az ázsiai nemzet között még nem jött létre új megállapodás.

magyar napló

От admin